Park Ranger Missie: De vleerhonden van Het Heijderbos

In de Jungle Dome van Het Heijderbos woont een familie van nijlroezetten. Dit zijn zachtaardige vleermuizen, of eigenlijk vleerhonden die, als het schemerig wordt, op zoek gaan naar tropische vruchten in de jungle. Ga jij mee op zoek?

Park Ranger Missie: zoek de nijlroezet

De Jungle Dome lijkt de jungle van Sumatra wel en dat is ook precies de bedoeling. Met flamingo’s, kuifkwartels, diamantduifje, driekleur eekhoorns én een familie nijlroezetten. De nijlroezet is een vleermuissoort met kraalzwarte oogjes en grappige snoetjes. Heel schattig eigenlijk.

Kun jij de nijlroezet vinden? Waar heeft hij zich verstopt? Wat eet hij? Maakt hij ook geluiden?

Tip: Vleermuizen zijn vooral ’s nachts actief. Het best kun je dus vanaf de schemering naar hen op zoek gaan. Daarom kun je bij Center Parcs Heijderbos midden in de jungle logeren in een Jungle Cabana. Tussen de tropische bloemen, planten en exotische dieren, geluiden en temperaturen voel je je echt even midden in het oerwoud.

https://youtu.be/hVFdyk6BM7k

De Jungle Dome

De tropische Jungle Dome van het Limburgse park Het Heijderbos is 2500 vierkante meter, met tropische temperaturen van tussen 17 en 25°C en meer dan 40 types dieren: vogels, vleermuizen, gekko’s, padden en 250 exotische planten, bloemen en bomen. Het meeste komt uit Indonesië.

Weetjes

  • Sommige vleerhonden of vliegende honden kunnen met hun vleugels open bijna twee meter worden. De nijlroezet wordt maximaal 15 centimeter groot met een spanwijdte van de vleugels van 60 centimeter.
  • De kop van een vliegende hond lijkt ook echt op een kop van een hond of vos. Hun oren zijn spitser dan die van een ‘gewone’ vleesmuis en ze hebben ook grotere ogen dan de andere vleermuizen. Ook zijn hun nekharen langer.
  • De nijlroezet komt van origine voor in Afrika en het oosten van het Middellandse Zeegebied. Maar voelt zich ook thuis bij het Heijderbos.
  • Hij woont het liefst met zoveel mogelijk familieleden in een grot. Daar is een constante temperatuur en kunnen de neven en nichten elkaar lekker warm houden.
  • Overdag slaapt hij en ’s avonds gaat-ie op jacht. Zijn favoriete voedsel? Sappige vruchten zoals sinaasappel, bananen en dadels. Maar ook bloemen, nectar en stuifmeel.
  • Het jong houdt zich vast aan de buik van zijn moeder. Zo vliegt hij mee. Na negen dagen gaan zijn oogjes open en na ongeveer 90 dagen is hij zelfstandig en moet-ie op eigen benen staan… eh… hangen.
  • Vleermuizen oriënteren zich in het donker door middel van een echo-systeem. Ze zenden heel hoge tonen uit (tot 120 decibel: wij kunnen ze niet horen). Dat geluid botst tegen objecten aan en keert terug als echo.

Gelukt? Ken je nu bijzondere weetjes over nijlroezetten of heb je een mooie foto gemaakt? Deel het hieronder! #Heijderbos #Centerparcs