Park Ranger Missie: De superbomen van De Eemhof

De Flevopolder, en zeker het gebied Zeewolde, is de meest voedzame grond ‘ter wereld’. Bomen groeien hier driemaal sneller dan op andere plekken. Je vindt op De Eemhof wilgen die net 30 jaar oud zijn en toch al een stamomtrek hebben van bijna 5 meter!

Park Rangers Missie: kun jij de wilg van vijf meter vinden?

In De Eemhof zie je veel grote reuzen, maar kun jij de allerdikste wilg van vijf meter vinden? Trek met je vader, moeder, broertje of zusje erop uit en neem vooral een meetlint mee en maak een foto wanneer je 'm hebt gevonden. Kun jij ook nog meer dikke bomen vinden? En hoe oud denk je eigenlijk dat deze reuzen zijn?

Kies vervolgens een boom uit die jij mooi vindt. Beschrijf waarom je deze boom eruit pikt. Tot welke boomsoort behoort hij? Bekijk 'm verder eens goed: hoe is de schors, welke vorm hebben de bladeren, wat is de hoogte en groeien er ook vruchten aan de takjes?

Tip: Wil je de hoogte van een boom weten? Een boom meten kan je doen door twee stokjes van ongeveer 20 cm te nemen. Houd er eentje horizontaal tussen je twee ogen. Zet het ander stokje nu verticaal (in een hoek van 90°) op het uiteinde van de horizontale stok. Stap nu net zolang voor- of achteruit totdat het verticale stokje de boom volledig verbergt. De afstand tussen jou en de boom is dan gelijk aan de hoogte van de boom.

Bomenweetjes

  • Een boom groeit in twee richtingen, namelijk in de lengte en in de dikte. Aan de dikte kun je de leeftijd aflezen. Tenminste… als de boom is gekapt. Elk jaar krijgt de stam er een jaarring of groeiring bij.
  • Wilgen worden meestal niet zo oud. Zo’n 40 of 50 jaar.
  • Een van de dikste wilgen van Nederland is een schietwilg bij Vuurbaken met een omtrek van bijna 6 meter. Geschat wordt dat deze knoeperd ruim 80 jaar is.
  • Wilgen zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel.
  • Zeewolde is een van de 6 gemeenten van de provincie Flevoland die in de jaren 60 van de vorige eeuw is drooggelegd.
  • Ten westen van Zeewolde ligt het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland: Het Horsterwold (ongeveer 3700 hectare). Vanwege de zeer voedzame kleigrond groeien de bomen hier sneller dan op andere plekken. Daardoor ziet het bos er al uit als een echt woud.
  • Midden in het Horsterwold ligt het bosreservaat de Stille Kern: een enorm natuurgebied met een oerbos, open velden en waterplassen met veel verschillende soorten vogels.
  • De salix is de snelstgroeiende wilg met 3 tot 4 meter per jaar. Tot 25 meter hoogte. De treurwilg groeit onder ideale omstandigheden meer dan 2 meter per jaar (maximaal 12 meter hoog).

Gelukt? Ken je nu bijzondere weetjes over deze grote wilg of heb je een mooie foto gemaakt op de Eemhof? Deel het hieronder! #DeEemhof #Centerparcs #Parkrangers