Park Ranger Missie: Het bronwater van De Kempervennen

Op De Kempervennen borrelt elk uur 75 duizend liter zuiver bronwater op vanuit diepe wateraders. Logisch dus dat waterbeestjes zich hier als een vis in het water voelen. Ga mee op Park Ranger onderzoek in deze watermissie!

Park Ranger Missie: Wateropdracht

Ga gewapend met een jampotje of emmer en schepnet naar de waterkant. Haal je schepnet door het water, kieper je netje om in het potje en onderzoek het. Wat vind je allemaal? Probeer de diertjes na te tekenen. Wat valt je op? 

Tip: print een van de zoekkaarten uit van Stekkie, hiermee kun je precies zien wat je gevangen hebt! 

Tip: gebruik een vergrootglas. Soms verschijnen er dan ook heel kleine beestjes.

Weetjes

  • In dit water leven snoekbaarzen, snoeken, spiegelkarpers, graskarpers, voorntjes en brasems. Maar ook slakken, kikkervisjes, muggenlarven, ruggenzwemmers en waterschorpioenen. Kun jij ze vinden?
  • Vroeger was hier geen meer. Deze grote plas is ontstaan door afgravingen van zand. In die kuilen vormden deze meren, maar daar zat natuurlijk geen vis in. De eerste visjes zijn hier door Center Parcs uitgezet.
  • Schaatsenrijders kunnen op het water lopen. Ze leven van dode of bijna dode insecten die op het wateroppervlak vallen. Ze boren hun zuigsnuit in het slachtoffer en zuigen het leeg.
  • Uit kikkerdril ontstaan kikkervisjes en uiteindelijk worden dat de kikkers die je ’s avonds hoort kwaken: het gekwaak van de groene kikker is op 100 meter afstand nog te horen.

Gelukt? Ken je nu bijzondere weetjes over de onderwaterwereld van De Kempervennen of heb je een mooie foto gemaakt? Deel het hieronder! #Kempervennen #onderwaterwereld