Vaderdag? Nee, Vadermaand!

Onze eigen huisbioloog Jean Henkens geeft ons eerst wat uitleg over de papa’s in de natuur. “In de natuur zijn de vaders vaak het uitbundigst uitgedost”, vertelt Jean Henkens. “Dit om de aandacht van de vrouwtjes te trekken, denk maar aan een pauw of een hert”. Zo hebben de dieren vaders niet alleen in juni de volle aandacht.

Juni is een maand waarin een explosie van jong leven plaatsvindt, zo ook in onze parken! Nieuwe (bos)bewoners worden door ons verwelkomd zoals herten en reekalfjes. De zwanen en eenden zijn al een maandje ouder, maar nog steeds onder de vleugels van beide ouders. Tijdens deze periode houden de vaders zich volop bezig met de pasgeboren jongen, niet voor één dag, maar voor de hele maand!

 

Een foto die door jam2228 is geplaatst op

De voornaamste taak van de vaders is om de weerbaarheid van de jongen beter te maken. Naarmate de jongen ouder worden, zullen ze op hun eigen benen moeten gaan staan. Tijdens de maand juni leren de vaders hun jongen van alles, zodat ze later in de zomer hun eigen weg kunnen gaan.

Omdat de vaders in de natuur dus een enorm belangrijke rol spelen tijdens de opvoeding van hun jongen, staan zij niet voor één dag maar voor de gehele maand in het middelpunt! Worden bij jou in de familie de papa’s ook een maand lang in het zonnetje gezet?

De natuur in onze parken is een groot goed. Meer weten over onze groene initiatieven? Bekijk Our Naturall Plan, het zit in onze natuur.