Knutselideeën voor Pasen

De Pasen komt er weer aan. De Paashaas, eieren zoeken, de Paasbrunch… het hoort er allemaal bij. Maar ook… knutselen! Met deze creatieve ideeën komen jij en je kids meteen helemaal in de Paassfeer.

Vingerafdrukkunst

Voor dit knutselidee heb je niet veel nodig: een zwarte stift, verschillende kleuren verf, wit papier én je eigen vingers. Verf je vingertoppen met een kleurtje, en maak een vingerafdruk op een vel wit papier. Je kunt er zelfs meerdere naast elkaar zetten, boven elkaar, onder elkaar, wat je zelf maar wilt. Nu ga je er schattige paasbeestjes van maken. Gebruik de zwarte stift om de pootjes te tekenen, voor het konijn natuurlijk oortjes en een snuitje, en voor het kuikentje een snaveltje en vleugels. Het resultaat zal er zeker schattig uitzien!

Knutselen in de keuken

Niet alleen eieren verven is leuk, je kunt zelfs creatief zijn met een gepeld ei! We leren je om een kuikentje te maken van een ei. Voor dit knutselidee heb je gekookte eieren nodig, een wortel en peperkorrels. Als eerst pel je het ei en snijd je ‘m in, het is belangrijk dat er alleen een middelgrote snee aan de bovenkant zit. Vervolgens neem je de wortel en snijd je deze in plakjes. De plakjes moeten gekarteld zijn, zodat ze op een hanenkam lijken. Als je hiermee klaar bent maak je van enkele plakjes wortel driehoekjes voor de snavel. Voor de ogen gebruik je twee peperkorrels. Zet een gekarteld wortelplakje in de snee van het ei en een driehoekje aan de voorkant. Plak aan beide kanten van de snavel een peperkorrel. En kijk, je hebt je eigen (eetbare) kuiken gemaakt!

Een echt kunstwerk: een papieren ei

Dit Paas-knutselidee gaat verder dan alleen eieren verven. Ook hiervoor heb je niet veel materiaal nodig en je zal ze allemaal vast al in huis hebben. Het volgende heb je nodig: witte vellen papier, gekleurd papier en papier met patronen. Het laatste kun je vinden door bijvoorbeeld in tijdschriften of kranten te bladeren. Je begint met één vel wit papier waarop je de vorm van een ei tekent - je kunt het hele vel gebruiken. Vervolgens snijd of knip je de eivorm eruit zodat er een gat ontstaat. Pak dan nog een vel wit papier, leg deze onder het eerste vel en teken de eivorm over op het tweede vel papier. Als je al leuke, verschillende patronen hebt gevonden kun je deze in stroken knippen. Vul de getekende eivorm op met de stroken die je net hebt geknipt, door ze schots en scheef, of juist netjes onder of naast elkaar, op de vorm te plakken. Plak daarna het eerste vel papier (met het gat erin) op het vel met de stroken en je hebt je eigen Pablo Picasso ei-kunstwerk!

Wat is jouw knutselidee voor Pasen?