De 4 leukste spelletjes voor onderweg

De parken van Center Parcs in de mooiste plekjes van Duitsland, Nederland, België of Frankrijk liggen nooit echt ver weg, maar wat als het toch even rijden is? Wij hebben de leukste ideeën verzameld om de tijd in de auto te verdrijven: een selectie van korte woord- en zoekspelletjes die spontaan en zonder al te veel voorbereiding in de auto kunnen worden gespeeld. Veel plezier!

Het A-tot-Z-spel

De kinderen spreken in het begin een categorie af, bijvoorbeeld ‘dieren’ of ‘beroemde personen’. Dan begint de jongste speler met de letter A, en noemt bijvoorbeeld ‘antilope’ als dier. De tweede speler gaat dan door met B: ‘bever’! Zo ga je door tot Z, en natuurlijk mag je moeilijke letters Q, X en Y weglaten. De speler die op geen enkel woord kan komen, krijgt een strafpunt. Aan het einde wint de speler met het minste aantal strafpunten. De oneindige keuze van categorieën zorgt voor urenlang spelplezier voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het nummerplaat-zinnen-spel

Een superleuk tijdverdrijf met autokentekens: kies een kenteken van een voorbijrijdende auto en vorm een zin met de letters ervan. ‘DO-IG’ wordt bijvoorbeeld ‘De olifant is groot.’ ‘OS-LV’ wordt bijvoorbeeld ‘Oom Sebastiaan leert vliegen’. De zin die het hardst op de lachspieren werkt, wint.

Het lettergrepenspel

Een onderweg-klassieker die nog altijd zeer geliefd is: een speler (vanaf ca. 6 jaar) werpt een woord van twee lettergrepen in de groep, bijvoorbeeld “lichtrood”. De volgende speler moet nu een nieuw woord van twee lettergrepen maken dat begint met de tweede lettergreep van het vorige woord, zoals: “roodvos”. Zo ga je verder tot een speler geen correct woord kan bedenken. Dit leuke spelletje is bevorderlijk voor de woordenschat van je kinderen en kan steeds weer opnieuw beginnen, omdat het meestal niet lang duurt.

Het wie-vindt-het-eerst-spel

Vooral wanneer je onderweg bent in dorpen of op grote wegen is dit spannende spel, dat ook kleine kinderen kunnen meespelen, interessant. Zo gaat het: alle spelers spreken van tevoren vijf dingen af die zij in de komende minuten zouden kunnen tegenkomen, zoals. een koe, een rode bloem, een bushalte, een fiets en een huis met bruin dak. Wie de meeste van deze vijf dingen als eerste ziet, wint.

Wat is volgens jou het leukste spelletje voor onderweg naar Center Parcs?