Winterslaap: Zo help je de dieren

Wanneer het kouder wordt, trekken veel vogels door naar het warme zuiden. Niet elk dier kan vliegen en zodoende moeten ze de winter doorbrengen in onze streken. Tijdens deze koude periode zijn voedsel en warmte een schaarste. Daar moet een oplossing voor gevonden worden – de winterslaap!

Tijdens een winterslaap beperken dieren hun lichaamsfuncties en trekken zich drie tot zes maanden terug. Ze vallen in een slaapachtige toestand waaruit ze soms wakker worden. Ook passen ze hun lichaamstemperatuur aan hun omgeving aan. Tijdens deze periode worden de hartslag en ademhaling teruggebracht en leven de dieren op hun vetreserves die tijdens de herfst zijn opgebouwd. Egels, relmuizen en hazelmuizen zijn voorbeelden van dieren die zo’n winterslaap houden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken houden eekhoorns een winterrust in plaats van een winterslaap. Dit betekent dat zij tussendoor wakker worden om van hun voedselvoorraad te eten.

Ook jij kunt een aantal dingen doen om de dieren de winter door te helpen! Of je nu thuis blijft of in een van onze parken verblijft.

Egel

Veeg bladeren en takken bijeen

Vaak heb je de neiging om bladeren en takken zoveel mogelijk in de prullenbak te gooien. Maar deze bladeren en takken kunnen de dieren juist helpen! Veeg ze in een hoek van de tuin bijeen, op deze manier kan het van pas komen als schuilplaats voor egels. Kleine dieren hebben met deze hulpmiddelen de mogelijkheid hun nesten af te zonderen en zich erin te verbergen tijdens hun winterslaap.

Wees selectief met voederen

Het is mogelijk egels bij te voederen in het begin van de herfst. Wees er wel alert op alleen voeding te gebruiken zonder toegevoegde zouten, deze zijn schadelijk voor egels. Speciaal egelvoer is onder andere te koop bij dierenspeciaalzaken. Bij de eerste nachtvorst kun je beter stoppen met bijvoederen, omdat voedselgebrek de winterslaap in gang zet. Dan is de kans er dat je de egel kunstmatig wakker houdt.

Wees attent

Maak je de komende tijd een wandeling door het bos? Blijf dan vooral op de bospaden, omdat je per ongeluk een schuilplaats zou kunnen vernielen. Hierdoor kan je de dieren uit hun onderkomen verjagen en kunnen ze op de vlucht slaan. Dit zou hun stofwisseling stimuleren en hierdoor gebruiken de dieren onnodig energie die ze tegen het einde van de winter wel eens nodig kunnen hebben!

Wandeling

Help je ook mee om de dieren goed de winter door te laten komen?

comments powered by Disqus